RBTC Coaching

Blog

Voice Dialogue

Als mensen vastlopen in hun leven, dan is dat meestal een gevolg van hun belemmerende overtuigingen. Ook zijn belemmerende overtuigingen de grootste oorzaak van je niet productieve gedrag. We hebben ze allemaal en we hebben er behoorlijk veel last van, ook al zijn de meeste mensen zich dat minder bewust. Veel mensen denken dat je bent wie je bent en dat dat niet kan veranderen…..

Maar dat is gelukkig een misvatting!

Er zijn verschillende methoden om belemmerende overtuigingen los te laten. Een krachtige methode die ik zelf al jaren toepas, is Voice Dialogue.

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een techniek waarmee je met ‘jezelf’ in gesprek gaat om je belemmerende overtuigingen op een veilige en relatief eenvoudige manier los te kunnen laten.

Subpersonen

Voice Dialogue is in 1985 ontwikkeld door Hal en Sidra Stone. Volgens deze methode zijn er diverse subpersonen in je aanwezig. Subpersonen kun je zien als deelpersoonlijkheden van jou. Ze opereren als zelfstandige energieën, ieder met een eigen wil, gedachten, gevoelens, wensen en bewustzijn.

Wij zijn ons meestal niet bewust van deze verschillende ikken, omdat we denken te leven vanuit één ik die bewust handelend kan optreden en vrije keuzes kan maken. Maar er zit in jouw ‘stuurcabine’ niet één chauffeur, er zitten meerdere subpersonen in die jouw koers willen bepalen… De ware chauffeur, jouw ware kern, wordt ‘overschreeuwd’ door je subpersonen. Daardoor kan die niet vanuit jouw ware kern je leven leven. De mogelijkheid tot een vrije keuze of bewust handelen is helaas geblokkeerd.

Hoe werkt een Voice Dialogue-sessie?

In het onderstaande voorbeeld noem ik mijn cliënt Pieter. Voorafgaand aan een Voice Dialogue-sessie bepaal ik met Pieter welke belemmerende overtuiging hij wil loslaten.

Aan de start van een Voice Dialogue-sessie zet Pieter twee stoelen neer en gaat hij er op eentje zitten. Ik zit als begeleider (‘facilitator’) ergens in de ruimte. Pieter en ik besteden enige tijd om ons comfortabel te voelen in de ruimte en om tot rust te komen.

Dan vraag ik Pieter om zijn subpersoon, die de drager is van de belemmerende overtuiging, uit te nodigen om in de andere stoel plaats te nemen. Daardoor kan Pieter speciaal met dat deel van hemzelf kennismaken en een gesprek aangaan. Wanneer Pieter eraan toe is om zijn subpersoon op te roepen, vertelt hij tegen de subpersoon in de andere stoel wie het is, bijvoorbeeld de Perfectionist.

Wanneer Pieter nu steeds tussen de twee stoelen wisselt (de stoel van ‘hemzelf’ en de stoel van de Perfectionist), ontstaat er een dialoog tussen hem en subpersoon. Dit noemen we de Voice Dialogue oftewel de ‘dialoog via de stem’. Pieter kan de Perfectionist duidelijk maken dat hij last heeft van de dwang om altijd alles maar tot in het uiterste goed te doen.

De Perfectionist kan zich ook uitspreken. Hij zal bijvoorbeeld zeggen dat hij Pieter wil helpen complimenten te vergaren van de manager op Pieters werk. Deze dialoog maakt een helingsproces mogelijk waarbij de subpersoon en daarmee de belemmerende overtuiging wordt geneutraliseerd!

Meer lezen?

Na dit korte voorbeeld kun je meer lezen over de effectieve werking van Voice Dialogue:
•   Video met uitleg over Voice Dialogue (Engelstalig)
•   Voice Dialogue – verdieping
•   Ontwikkeling van subpersonen 
•   Archetypen als basisgegeven

Wil je meer van mij horen of meteen aan de slag met deze methode?

Auteur: Richard Buijtenhek van RBTC Coaching ©

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...

Prikangst

“Ik heb prikangst.” zegt Peter, net nadat hij goed en...

Voice Dialogue

Als mensen vastlopen in hun leven, dan is dat meestal...