RBTC Coaching

Blog

Belemmerende overtuigingen

Wat zijn dat? Hoe kom je eraan? En waarom kunnen ze zo vervelend voor je zijn?

Wat zijn belemmerende overtuigingen?
Een belemmerende overtuiging is een irreële, irrelevante maar hele sterke boodschap die je automatisch aan jezelf geeft zodra je iets meemaakt dat een gevaar voor jou lijkt te zijn.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn: ‘Ik moet alles onder controle houden’ en ‘Ik doe het toch niet goed’.

Subpersonen

Subpersonen zijn deelpersoonlijkheden van jou die de functie hebben jou te bewaken. Bij alles wat je meemaakt, schatten je subpersonen in of het gevaarlijk voor je is. Ze doen dit door elke gebeurtenis direct te vergelijken met iets dat je eerder hebt meegemaakt. Zodra ze concluderen dat een gebeurtenis erg lijkt op een eerdere gevaarlijke gebeurtenis, geven ze je een waarschuwingsboodschap. Hierdoor moet je je gedrag meteen aanpassen. Je hebt geen keus.
Ze willen je beschermen

Heb je in je jeugd iets meegemaakt dat gevaarlijk voor je was, dan is dat het eerste waar je subpersonen een huidige gebeurtenis mee vergelijken. Want ze willen niet dat je de gevaarlijke dingen van vroeger nog een keer hoeft mee te maken. Ze willen je beschermen door je direct toe te roepen wat je het beste kunt doen.
Maar wat je vroeger hebt meegemaakt, is nu vaak niet meer gevaarlijk voor je. Je bent niet meer zo kwetsbaar als toen, je bent nu zelfredzaam. Je subpersonen zien dit alleen niet in. Dus die geven je nog steeds waarschuwingsboodschappen. Je hebt daar alleen niets meer aan. Sterker, de waarschuwingsboodschappen kunnen je zelfs flink belemmeren. Daarom noemen we ze belemmerende overtuigingen.

Je kunt er flink last van krijgen
Ben je bijvoorbeeld opgegroeid in een onveilige gezinssituatie, dan hield de subpersoon ‘Harde werker’ alles goed voor je in de gaten. Op deze manier probeerde je subpersoon te voorkomen dat je weer een pak slaag zou krijgen als je je kamer niet zou hebben opgeruimd. Dat kan flink doorwerken in je leven als volwassene. Je mag van jezelf bijvoorbeeld niet op de bank gaan liggen voordat je alles hebt opgeruimd in huis. De ‘Harde werker’ waarschuwt je diep van binnen dat er gevaar dreigt: een pak slaag. Dus moet je eerst van jezelf alles gaan opruimen, ook al ben je doodmoe.

Maar dat pak slaag komt nu natuurlijk helemaal niet. Het is irreëel. Dat weet je, maar toch dicteert je subpersoon letterlijk dat je moet opruimen. Je bent verplicht om deze nu irrelevante boodschap te volgen. Terwijl lekker op de bank gaan liggen veel gezonder voor je zou zijn op dat moment. Je hebt dan duidelijk last van de ‘Harde werker’ met de belemmerende overtuiging ‘ik mag pas uitrusten als alles is opgeruimd’. En als je te vaak blijft opruimen ten koste van je rust, dan kun je er uitgeput van raken met veel gevolgen voor je gezondheid, relaties en werk.
Je belemmerende overtuigingen zijn het meest bepalend voor jou ‘niet-productieve gedrag’ in jouw leven. Moet je je eens voorstellen wat een verschil het zou maken als je er geen last meer van zou hebben… En dat kan!

Loslaten belemmerende overtuigingen
Je kunt je belemmerende overtuigingen loslaten. Je krijgt meer de regie over je eigen leven en de andere aspecten van jouw ZIJN krijgen meer ruimte.
Je komt meer in balans.

Er zijn verschillende methoden waarmee je je belemmerende overtuigingen kunt loslaten. Deze zal ik beschrijven in mijn volgende blog – ‘Loslaten belemmerende overtuigingen’.

Wil je er meteen mee aan de slag, kijk dan op mijn website.

Vragenlijst belemmerende overtuigingen
Ik kan me voorstellen dat je heel benieuwd bent hoeveel belemmerende overtuigingen jij eigenlijk hebt en hoeveel last je daarvan ervaart. Op mijn website vind je een Vragenlijst belemmerende overtuigingen (aan de rechterkant van de pagina). Print de lijst en vul ‘m in. Succes!

Boek Belemmerende overtuigingen
Wil je veel meer lezen over de werking van belemmerende overtuigingen? In mijn boek Belemmerende overtuigingen heb ik dit op een heel heldere, aansprekende manier beschreven, zoals anderen zeggen.

Auteur: Richard Buijtenhek van RBTC Coaching ©

Perfectionist

Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt gezien als positief,...

Assertiviteit

Wat is assertiviteit precies en hoe ga je daarmee om?...

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...