RBTC Coaching

Blog

Life coaching

Herken je een van deze vragen?

  • Gaan de zaken niet helemaal zoals je zou willen?
  • Heb je het gevoel dat je tegen de stroom in roeit?
  • Gaat het op je werk of in je relatie steeds stroever?
  • Heb je het gevoel dat je jezelf belemmert?
  • Wil je nu eindelijk die welverdiende promotie?
  • Wil je je persoonlijk of spiritueel ontwikkelen?

Wellicht kan life coaching je helpen om jou wat meer helderheid te geven in deze vragen en je wellicht een stapje verder helpen. Maar voordat ik je vertel wat life coaching is, even een korte uitleg over coaching.

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden die liggen besloten in de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.
Inzicht is een vorm van leren waarbinnen de coachee (zoals we cliënten binnen de coaching noemen) door het verwerken van eigen kennis, zo nodig aangevuld met kennis van de coach, bekwamer wordt in het bereiken van gestelde doelen. Het is een vorm van leren die vrijwel direct tot resultaten leidt.

Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit en professionele bekwaamheid van de coachee.

Kenmerken van coaching

Kenmerkend aan een coachingstraject is dat de coach door de coachee wordt uitgezocht. De coachee bepaalt het doel, de coach stelt vragen, geeft adviezen en voegt waar nodig kennis toe. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald. De coachee blijft zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen. Coaching is dus een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. De coachee leert, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces.

Wat is life coaching?

Life coaching wordt ook wel mental of persoonlijke coaching genoemd. Heel vaak wanneer mensen het over coaching hebben, bedoelen ze life coaching. Life coaching is de meest voorkomende vorm van coaching en de beschrijving komt dan ook aardig overeen met de beschrijving van coaching.

Samengevat komt het er op neer dat life coaching is gericht op het verdiepen van het bewustzijn van de coachee voor wat betreft de effecten van het eigen gedrag. De bedoeling is dat de coachee in beweging komt.

De term life coaching benoemt wel waar het over gaat: coaching van alle zaken die spelen in het leven. Onderscheid met andere soorten van coaching zit ’m vooral in het feit dat andere vormen van coaching vaak specialisaties zijn. Voorbeelden daarvan zijn: Loopbaancoaching (ontwikkeling van iemands loopbaan), wandelcoaching (hier spreken we over de vorm – het wandelen), executive coaching (hier spreken we over de doelgroep – managers en directies) of kindercoaching (doelgroep is kinderen). Vaak zitten er in al deze vormen van coaching veel elementen van life coaching.

Als je naar de vragen boven aan deze blog kijkt, dan krijg je wel een beetje het idee voor welke problemen iemand naar een life coach kan gaan.

Werkwijze life coach

De belangrijkste methoden die de life coach gebruikt zijn luisteren, samenvatten, doorvragen, spiegelen en confronteren om op deze manier de coachee voldoende inzichten te geven waardoor deze verder kan met een probleem. Ook heeft een life coach toegang tot diverse technieken, alleen voert het voor deze blog te ver om deze te beschrijven.

Hoe werkt life coaching bij mij?

Om wellicht nog meer duidelijkheid te scheppen vertel ik graag hoe een coachtraject bij mij in zijn werk gaat.
We beginnen het traject met het in kaart brengen van het huidige leven van de coachee, zowel werk als privé. Wat werkt daarin wel en wat niet? Doordat de coachee een vragenlijst invult die we bespreken, krijgen we een heel gedetailleerd beeld van het huidige gedrag en de gewenste gedragsverandering.

Ik begeleid de coachee bij het realiseren van deze gedragsverandering, onder meer door opdrachten te geven die privé en in werksituaties kunnen worden geoefend. We bespreken steeds in de daaropvolgende sessie hoe deze opdrachten zijn gegaan. Op deze manier gebeurt een belangrijk deel van het leren tussen de coachsessies door.

Wandelcoaching

We kunnen de life coaching combineren met wandelcoaching. Dan wandelen we over het strand of door de duinen en gebruiken we dezelfde methoden als hierboven beschreven, al zal de natuur om ons heen ook belangrijke input leveren voor het gesprek.

Wil je eens lezen hoe coachees mijn coaching hebben ervaren, lees dan ervaringen van coachees.

Auteur: Richard Buijtenhek van RBTC coaching ©

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...

Prikangst

“Ik heb prikangst.” zegt Peter, net nadat hij goed en...

Voice Dialogue

Als mensen vastlopen in hun leven, dan is dat meestal...