RBTC Coaching

Blog

Transformatiecoaching

Transformatiecoaching: In de vorige blog – Vormen van coaching heb ik de verschillende vormen van coaching uitgelegd. Nu ga ik dieper in op één van de vormen: transformatiecoaching; mijn meest favoriete vorm van coaching.
Waar we bij gewone coaching (lifecoaching) ons vooral richten op de niveaus gedrag, vaardigheden en het verkrijgen van inzichten op overtuigingen niveau (zie schema hiernaast), richten we ons bij transformatiecoaching vooral op het niveau overtuigingen; het veranderen/aanpassen van de overtuigingen.

Je zou ook kunnen zeggen dat we ons richten op het onbewuste van de mens; dus dat deel wat hij niet bewust heeft. In dit gebied bevinden zich deze overtuigingen. Dienen deze overtuigingen je niet of anders gezegd heb je er ‘last’ van, dan noemen we deze overtuigingen ‘belemmerende overtuigingen’; overtuigingen die je belemmeren. Deze zorgen er vooral voor dat je als mens niet vrij kunt handelen. Je bent vooral bezig om te overleven, al heb je dat vaak niet door.

Voorbeeld:
Perfectionist – Ik moet alles perfect doen. Deze lijkt misschien op het eerste gezicht best prettig als je alles goed wil doen, want dan is de kwaliteit ten minste goed en je omgeving is er natuurlijk heel blij mee. Of??? toch niet? Want gaan we eens in zoemen op wat de gevolgen zijn van het gedrag wat voortkomt uit deze belemmerende overtuiging, dan zien we dat deze persoon waarschijnlijk 3 x zo lang bezig is om iets te doen. Waar iemand zonder deze overtuiging een document maakt in 1 uur, zal een perfectionist er misschien wel 3 uur mee bezig zijn. Want tja, het moet toch perfect! Een 7 is niet genoeg; het moet een 10 zijn! Er mogen geen fouten meer instaan! Het is de vraag of de leidinggevende hiermee zo blij is. Ten slotte is voor veel leidinggevenden een 7 ook een prima kwaliteit. Time is money!
En als we naar de persoon zelf kijken zien we dat deze geen keus heeft. Hij moet perfect zijn, dus hij moet naar deze dwingende ‘wens’ van deze belemmerende overtuiging luisteren, met alle gevolgen van dien.

Het doel van transformatiecoaching is om samen te gaan werken met deze belemmerende overtuigingen, waardoor de boodschap niet meer dwingend wordt gegeven en deze dus ook niet perse hoeft te worden gevolgd. Hierdoor wordt iemand veel autonomer in zijn gedrag en kan hij zelf vrij bepalen wat hij wil gaan doen. Hij zal ervaren dat hij veel meer vrijheid voelt!

Perfectionist

Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt gezien als positief,...

Assertiviteit

Wat is assertiviteit precies en hoe ga je daarmee om?...

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...