RBTC Coaching

Blog

Blij dat ik een Pleaser ben?

Waarom ben je een Pleaser? Wat zijn de voor- en nadelen?

Als je nee zegt, voel je je schuldig, maar als je ja zegt, baal je van jezelf. Ben jij een pleaser, dan herken je dit vast.

Het is helemaal prima om vriendelijk en behulpzaam te zijn, maar pleasen is iets anders. Dan zet je de belangen van een ander stelselmatig boven die van jezelf. Als we mensen pleasen, managen we de angst dat iemand ons niet leuk zal vinden door invloed uit te oefenen op zijn of haar mening over ons.

De 14 dingen die je zeker herkent als je een pleaser bent

1. Je zegt heel vaak ‘Tuurlijk’ of ‘Is goed’.
Je zegt het zelfs zo vaak, dat mensen het van je gaan verwachten. Als je dit niet spaarzaam gebruikt, ga je in situaties terecht komen waar je absoluut niet wil zijn.

2. Je kan geen nee zeggen
Het is vaak haast letterlijk onmogelijk om iemand af te wijzen en een ‘nee’ te verkopen. Zelfs deur aan deur verkopers zul je ondanks hun veel te irritante gezwets, maar moeilijk wegsturen. Je wilt niet bot en ongeïnteresseerd overkomen of er voor zorgen dat mensen je minder leuk vinden door nee te zeggen.

3. Je speelt amateur-therapeut voor iedereen om je heen.
Zelfs als je vrienden je midden in de nacht opbellen voor een totaal onbelangrijk probleem waar ze jou niet mee lastig horen te vallen.

4. Maar zelf krijg je er geen woord tussen.
Als je conversatiepartner de verplichte “Maar hoe gaat het met jou?” vraag stelt, reageer je met: “Ja, ik weet niet. Ik word telkens afgewezen voor alle banen waar ik voor solliciteer en mijn vordering in de wereld van daten gaan vreselijk. Maar dat is saai om over te praten, dus laten we het vooral hebben over hoe jij een bakfiets ging kopen.”

5. Je laat het niet merken als je hulp nodig hebt.
Want je wilt niemand in de weg zitten.

6. Je verheft je stem niet als je boos bent.
Nogmaals: je wilt niemand in de weg zitten.

7. Je zegt niet wat je werkelijk denkt.
Je hebt wel een sterke mening, maar die is niet altijd hetzelfde als die van anderen. Oh, en je wil niemand in de weg zitten.

8. Je hebt een hekel aan conflicten.
Je vermijdt ze het liefste. Zelfs een vriendelijke discussie geeft je het idee dat je iemand hebt beledigd.    

9. Onzekerheid!
Het spijt me, maar je hebt het.

10. Je leeft voor positieve feedback en wil aardig gevonden worden.

11. Je zet jezelf op de allerlaatste plaats.
Je bent superdruk, maar het koken van een lekkere maaltijd, het volgen van je favoriete serie of een andere vorm van zorg voor jezelf zit er niet in.

12. Je kan geen uitnodiging afslaan
Je brengt jezelf nog weleens in de problemen door een dubbele afspraak in te plannen. Dit komt niet per se doordat je dan niet weet dat je niet al een afspraak heb gemaakt, maar meer doordat je de afspraak niet durf af te slaan.

13. Je durft geen feedback te geven
Eerlijk zijn tegen mensen over hoe je vindt dat ze iets doen vind je lastig. Je wil mensen ten slotte niet kwetsen en weet dat voor veel mensen feedback lastig is om te ontvangen.

14. Je bent bang voor ruzie
Als je iets vreselijk vindt, dan is het wel ruzie. Of het nou ruzie is tussen twee andere personen of dat je er zelf bij betrokken bent, je wil graag dat mensen jou en elkaar aardig vinden. Je voelt je altijd vreselijk ongemakkelijk wanneer er om je heen ruzie wordt gemaakt of wanneer je weet dat iemand boos op je is.

Op het eerste gezicht lijkt pleasen best bewonderenswaardig. Alsof mensen die het doen ontzettend zorgzaam, behulpzaam en gul zijn. Pleasers denken bijvoorbeeld ook: ik zeg ja omdat ik aardig of flexibel ben, of omdat ik geef om de gevoelens van anderen en een groot hart heb. Maar er is een onderliggende reden, namelijk een hang naar lof, acceptatie en liefde. Maar nog sterker speelt mee een angst om afgewezen te worden. Zo bekeken lijkt pleasing ineens helemaal niet zo’n fijne karaktertrek meer. Het is dan ook een vorm van manipulatie waar niemand wat aan heeft. Jijzelf niet, maar een ander evenmin.

Robert

Roberts moeder stelde alles in het werk om haar man zo min mogelijk tegen de haren in te strijken en kon zeurende kinderen daar niet bij gebruiken. Dat merkte Robert al op zijn vierde jaar. Zolang hij lief was kreeg hij voldoende aandacht van zijn moeder en voorkwam hij dat zijn vader uit zijn slof schoot.

Zo is bij Robert de ondersteunende overtuiging ontstaan dat hij meer voor elkaar krijgt en veiligheid voor zichzelf creëert als hij zich meegaand opstelt. Een Pleaser is geboren. Deze ondersteunende overtuiging wordt later omgezet in een belemmerende overtuiging.

Be yourself; everyone else is already taken.

Oscar Wilde

 

Hoe kom je van het pleasen af?

In ‘blog 15 – hoe kan ik loskomen van mijn pleaser’ wordt uitgebreid beschreven hoe je je pleaser kunt loslaten. Hieronder neem ik een samenvatting op.

 1. Besef dat je altijd een keus hebt
 2. Doe je niet anders voor dan je bent
 3. Stop met jezelf verdedigen
 4. Laat los wat anderen over je denken
 5. Bepaal je eigen grenzen
 6. Geef vaker jouw mening
 7. Werk aan je zelfvertrouwen
 8. Houd van jezelf
 9. Ga naar een coach of therapeut
 10. Lees het boek ‘Belemmerende overtuigingen’.
 11. Verwacht weerstand
 12. Onderzoek waar jouw please gedrag vandaag komt
 13. Accepteer dat conflicten bij het leven horen
 14. Schrijf regelmatig positieve dingen op over jezelf
 15. Beloon jezelf voor moed en lef
 16. Oefen een vriendelijke, maar besliste ‘nee’ in 3 stappen
  1. Identificeer het nare gevoel
  2. Draai de situatie om
  3. Bedenk: je moet niks

 

Ik wens je toe dat je voldoende wijsheid in jezelf vindt om op een positieve manier met je pleaser om te gaan en ik wens je toe dat hij je in de toekomst weinig energie kost. Mocht je besluiten om de pleaser los te laten, dan wens ik daar veel succes bij!

Auteur: Richard Buijtenhek van RBTC Coaching ©

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...

Prikangst

“Ik heb prikangst.” zegt Peter, net nadat hij goed en...

Voice Dialogue

Als mensen vastlopen in hun leven, dan is dat meestal...