RBTC Coaching

Blog

Hoogsensitief persoon (HSP)

Ben jij ook Hooggevoelig?

Hooggevoeligheid: er valt perfect mee te leven, als je je eigen ‘gebruiksaanwijzing’ maar kent en daarnaar leeft.

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (hoogsensitieve personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij.

Kenmerken hoogsensitief persoon (HSP)

Herken jij een paar van de volgende kenmerken? Dan kan het heel goed zijn dat ook jij een HSP bent!

•    verontwaardiging over onechtheid en onrecht
•    zoeken naar zingeving
•    een gevoel van anders zijn, vervreemding en eenzaamheid
•    een buitenbeentje zijn, niet in de pas kunnen en willen lopen
•    een diep verlangen om met je creativiteit iets bij te dragen aan de wereld
•    je vindt wat een ander van je wil, belangrijker dan wat je zelf te doen hebt
•    een aparte kijk op de dingen
•    continu nieuwe dingen willen bijleren
•    emotioneel intens
•    talent voor crisis

In heel wat gevallen gaat hooggevoeligheid ook samen met hoogbegaafdheid. Belangrijk om dit van jezelf te weten, en jezelf daarin au-serieux te nemen.

Bijna al mijn cliënten in mijn praktijk zijn hooggevoelig

Ik was verrast te merken dat bijna al mijn cliënten HSP’s zijn. Dat had ik eigenlijk niet verwacht.

Waarom komen deze mensen bij me terecht? Allereerst omdat ik zelf ook een HSP ben. Een HSP’er zoekt graag contact met een andere HSP’er omdat deze rust geeft en we elkaar makkelijk begrijpen.
Een andere reden is dat mensen die hooggevoelig zijn er meer last van hebben als ‘het niet klopt’. Crisis blijkt dan vaak de weg naar meer authenticiteit. Helaas zal je bij HSP’ers relatief meer crisissen zien dan bij niet-HSP’ers. Allereerst hebben ze het vaak niet door van zichzelf dat ze een HSP zijn en als het wel duidelijk is, is het een hele toer om te ontdekken hoe je met een HSP moet leven. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat dat met vallen en opstaan gebeurt.

Genetisch bepaald

Dankzij het werk van de Amerikaanse psychologe Elaine Aron is hooggevoeligheid sinds 1996 een bekend begrip geworden. Haar boeken openden bij vele mensen de ogen en hebben voor een golf van herkenning gezorgd, haar grote verdienste. Hooggevoeligheid blijkt aangeboren en genetisch bepaald te zijn. Blijkbaar hebben HSP’s een gevoeliger zenuwstelsel en worden ze hierdoor intern en extern sterker geprikkeld dan de doorsnee mens.

Een HSP heeft sneller last van:

•    lange werkdagen
•    stress
•    drukke werkomgeving

In praktische zin is het volgens Aron belangrijk dat HSP’s zich bewust worden van die aangeboren eigenschap en dat ze hun levenswijze daaraan aanpassen. Dat wil zeggen: meer rust nemen, vaker alleen zijn of de natuur opzoeken en overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken. Ook dienen zij schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen los te laten en doen HSP’s er beter aan niet te trachten zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP’s.

Belangrijke gebruiksaanwijzingen voor een HSP:

•    meer rust nemen
•    vaker alleen zijn of de natuur opzoeken
•    overprikkeling (zoals drukke, competitieve omgevingen) beperken
•    schuld- of minderwaardigheidsgevoelens over hun inherente beperkingen loslaten
•    doen HSP’s er beter aan niet te trachten zich te conformeren aan het gedrag van niet-HSP’s (acceptatie)

Positieve eigenschappen

Omdat hun hooggevoeligheid HSP’s in staat stelt informatie onder de juiste omstandigheden (een rustige werkomgeving zonder een overmaat aan druk en kritiek en overdreven toezicht) beter en uitgebreider te verwerken, kunnen zij aanzienlijk aan de samenleving bijdragen, aldus Aron. Door deze positieve waardering van en betere omgang met de aangeboren kwaliteiten zullen veel HSP’s daarom een gelukkiger geestelijk leven leiden.

Hooggevoeligheid brengt volgens haar veel waardevolle eigenschappen met zich mee waardoor HSP’s bijvoorbeeld vaak de ‘ideale werknemer’ zijn: consciëntieus, loyaal, gericht op kwaliteit en met een hoog inzicht in mensen en processen. Daarnaast constateert Aron uit onderzoek dat HSP’s zich meer dan gemiddeld aangetrokken voelen tot kunst, wetenschappen en adviserende of verzorgende taken. HSP’s zijn in mindere mate geschikt voor allerhande leidinggevende functies en/of competitieve beroepen.

 

Perfectionist

Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt gezien als positief,...

Assertiviteit

Wat is assertiviteit precies en hoe ga je daarmee om?...

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...