RBTC Coaching

Blog

Loslaten belemmerende overtuigingen

Leven vrij van angsten, hoe fijn zou dat zijn…

We hebben ze allemaal en hebben er behoorlijk veel last van, al zijn sommige mensen zich dat minder bewust. En ze zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van je gedrag! Heb je al een idee waar ik op doel?

Belemmerende overtuigingen…. Veel mensen denken dat je nu eenmaal bent geboren zoals je nu bent en dat het zo zal blijven. Maar dat is een misvatting! Met een goede professional kun je je belemmerende overtuigingen loslaten. Wat er dan gebeurt, is dat je bij de kern komt van wie je bent. Je kunt vrijuit gaan leven, zonder angsten die irreëel zijn en je dus onnodig belemmeren.

Wil je nog even weten wat belemmerende overtuigingen precies zijn? In mijn vorige blog kun je daarover lezen.

Op welke manier kun je je belemmerende overtuigingen loslaten?

Er zijn verschillende methoden waarmee je belemmerende overtuigingen kunt loslaten. Ik noem ze hier in oplopende volgorde van effectiviteit, waarbij de laatste 4 methoden qua effectiviteit niet veel verschillen.

Rationeel-Emotieve Therapie (RET)
Bij de theorie van RET wordt gebruikgemaakt van de letters ABC. A staat voor aanleiding (trigger, oorzaak); B staat voor de bril waardoor je kijkt (believe, overtuiging); C staat voor consequentie (het gevolg) (Engels: Activating event; Belief; Consequence).
De kern van RET komt erop neer dat niet A de oorzaak is van C, maar B. A is slechts een trigger. En laat B nu vooral worden bepaald door je belemmerende overtuigingen…

The Work van Byron Katie
Met deze methode spoor je je gedachten over de wereld op en onderzoek je ze, waarbij je de realiteit aanvaardt. Het doel ervan is vrede in jezelf en met de wereld te vinden. Bekend van deze methode zijn de 4 vragen en het omkeren van de belemmerende overtuiging.

Meditatie
Een populaire vorm van meditatie is de mindfulness-meditatie, oftewel de Vipassana-meditatie. Deze vorm komt uit het Boeddhisme en is al 2500 jaar oud. Wanneer je meerdere dagen achter elkaar mediteert, kun je belemmerende overtuigingen loslaten. Ik heb dat zelf mogen ervaren.

Emotional Freedom Technique (EFT)
Door energiepunten op hoofd, lichaam en handen te bekloppen en tegelijkertijd een belemmerende overtuiging of pijnlijke, beperkende emotie te benoemen, laat het lichaam deze los.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Een EMDR-sessie is gericht op het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis. De therapeut laat iemand terugdenken aan een meegemaakte ingrijpende gebeurtenis zoals een ramp of misbruik. Tegelijkertijd zorgt de therapeut voor een afleidende stimulus. De persoon volgt bijvoorbeeld de van links naar rechts bewegende vinger van de therapeut. In dit verwerkingsproces komen gedachten, beelden, gevoelens en lichamelijke sensaties op gang. De tot dan toe vastgehouden informatie over het trauma wordt nu op alle energieniveaus (fysiek, etherisch, astraal, mentaal en causaal) geleidelijk losgelaten.
De wetenschap heeft EMDR erkend als een goed werkende methode en zorgverzekeringen vergoeden daarom deze behandeling.

ThetaHealing®
De begeleider brengt de cliënt in een soort staat van onderbewustzijn, de thètastaat. Theta slaat op de frequentie waarin je je bevindt. Het is een bewustzijnsniveau tussen waken en slapen in.
In deze staat ben je erg bevattelijk voor boodschappen. De begeleider zal er nu voor zorgen dat de belemmerende overtuigingen worden loslaten en worden vervangen door positieve overtuigingen.

Voice Dialogue
Met de methode Voice Dialogue kun je in gesprek gaan met je belemmerende overtuigingen die in jou aanwezig zijn. Je ontdekt wat ze je precies te zeggen hebben. Ook kun je ze laten weten dat hun boodschappen niet meer relevant zijn. Daardoor kun je besluiten je overtuigingen los te laten. Over deze methode komt nog een aparte blog.

Auteur: Richard Buijtenhek van RBTC Coaching ©

Perfectionist

Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt gezien als positief,...

Assertiviteit

Wat is assertiviteit precies en hoe ga je daarmee om?...

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...