RBTC Coaching

Blog

Gaat je ‘Controleur’ mee op vakantie of laat je ‘m liever thuis?

Je gaat je vakantie plannen, maar je durft niet te ver en te lang van huis te gaan. Baal je daarvan?

Waarschijnlijk heb je last van een of meerdere belemmerende overtuigingen van de ‘Controleur’. Die laat vaak voor en tijdens vakanties van zich horen.

Oorspronkelijk ondersteunt de ‘Controleur’ je doordat hij er voor zorgt dat jouw leven zo goed mogelijk verloopt, waardoor problemen worden voorkomen. Door deze overtuiging gaan er dus minder dingen fout in je leven. Dit is belangrijk voor je als je in een afhankelijke situatie zit, dus als je jong en kwetsbaar bent en afhankelijk van je opvoeders.

Maar zodra je volwassen bent heb je deze ‘Controleur’ niet meer nodig. Je bent prima in staat om de zaken om je heen zelf goed te regelen. Maar helaas, de ‘Controleur’ laat zich niet zo makkelijk wegsturen en reist gezellig met je mee de rest van je leven…

Als je volwassen bent geworden, belemmert ‘Controleur’ jou als hij zaken in jouw leven meer controleert dan nodig. Zo wil je bijvoorbeeld de omgeving van je vakantiebestemming controleren maar dat is, omdat het een vreemde locatie betreft, heel moeilijk. Je krijgt geen grip op de omgeving omdat er allerlei zaken gebeuren waar je geen invloed op hebt en dat voelt bedreigend.  Als je ver weg gaat en je moet een lange reis maken, krijg je het gevoel dat je de grip op je omgeving al helemaal verliest. En als je steeds op een andere plek slaapt omdat je een rondreis maakt, valt je omgeving helemaal niet meer te controleren. Daar word je waarschijnlijk heel zenuwachtig, angstig en moe van, al zal je dat misschien niet helemaal bewust zo ervaren. De gevolgen kunnen zelfs zijn dat je een verstopping krijgt, of erger: dat je ziek wordt….

Maar ook in het gewone leven laat de ‘Controleur’ van zich horen. Zo controleer je mensen om je heen veel meer dan nodig. Zoals je kinderen, je partner, je collega’s, en, als je manager bent je medewerkers. Het gevolg is dat je andere mensen minder vertrouwt en daarom minder flexibel en warm naar hun kunt zijn en het jou natuurlijk veel energie kost. Energie die je ook voor nuttige zaken zou kunnen gebruiken. En voor de ander is het natuurlijk ook erg vervelend dat ze worden gecontroleerd en gewantrouwd.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen van ‘Controleur’ zijn: ‘Ik moet alles onder controle hebben’, ‘Alles moet gebeuren zoals ik wil’, ‘Ik wil alles zelf in de hand houden’ en ‘Het is belangrijk om volledige controle te hebben’. Herken je (een van) deze belemmerende overtuigingen bij jezelf?

Wil je je ‘Controleur’ voortaan thuislaten? Dan is het aan te bevelen om deze los te laten. Hoe je dat zou kunnen doen lees je hier.

Geschreven door Richard Buijtenhek, eigenaar van RBTC Coaching©

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...

Prikangst

“Ik heb prikangst.” zegt Peter, net nadat hij goed en...

Voice Dialogue

Als mensen vastlopen in hun leven, dan is dat meestal...