RBTC Coaching

Blog

Transformatiecoaching

Wat is dat? Wat is het verschil met ‘gewone’ coaching? En waarom is transformatiecoaching zo krachtig?

Om dat helder te krijgen geef ik je eerst een beknopte beschrijving van coaching:
Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van psychisch gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden vanwege de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.

Er zijn diverse vormen vormen van coaching. In een eerdere blog heb ik deze beschreven.

Transformatiecoaching

Met transformatiecoaching kun je een grotere kwaliteit van leven en werken bereiken door de verandering van binnenuit te realiseren. Je gaat kijken naar de diepere lagen van jezelf. Je vergroot het bewustzijn over je eigen handelen en bevrijdt het aanwezige potentieel van jezelf. Daarmee gaat transformatiecoaching dieper dan andere vormen van coaching.

In de Psychosynthese noemen we het diepe deel in de mens ook wel het ‘lager onderbewuste’. Daar zitten de onverwerkte grote en kleine trauma’s. Deze trauma’s hebben vaak een grote invloed op ons gedrag. Daarom vraagt dit gebied erom onderzocht te worden. Door de inhoud zichtbaar te maken, kan deze in het bewustzijn van ons komen. Van donkere diepte naar het heldere licht. Hiermee vergroten we ons bewustzijn. Niet voor niets heet ‘persoonlijke ontwikkeling’ ook wel ‘bewustzijn vergroten’. Het vergroten van ons bewustzijn is een heel belangrijke stap.

Maar dan zijn we er nog niet. Er is dan meer inzicht, maar er is nog niets veranderd in gedrag. Met transformatiecoaching kunnen we ook deze gedragsverandering bereiken. Het loslaten van belemmerende overtuigingen is een belangrijk onderdeel van transformatiecoaching.

Loslaten van belemmerende overtuigingen

In de blog Belemmerende overtuigingenkun je lezen wat belemmerende overtuigingen zijn en in een andere blog loslaten belemmerende overtuigingen krijg je helder met welke technieken je ze kunt loslaten.

Voice Dialogue
Ik gebruik al ruim 20 jaar graag de methode Voice Dialogue, omdat ik dit de krachtigste methode vind om belemmerende overtuigingen los te laten. Ik kwam ermee in aanraking tijdens mijn opleiding Psychosynthese, die ik van 1990 tot 1996 volgde.

Ervaring Voice Dialogue:
“De methode van Voice Dialogue is verrassend krachtig. Wonderlijk hoe je in gesprek met je subpersonen, die toch echt in jezelf zitten, tot nieuwe inzichten kan komen.”
Martine, Haarlem

ThetaHealing
Recent heb ik de opleiding ThetaHealing met goed gevolg afgerond en pas deze methode vanaf nu graag toe. Met deze methode kun je in één sessie meerdere belemmerende overtuigingen loslaten. Ervaringen met cliënten zijn heel goed. Gemiddeld konden zij 5 belemmerende overtuigingen per sessie loslaten.

Ervaring ThetaHealing:
“Ik kan je melden dat er wel wat is veranderd. Sinds mijn 2e sessie heb ik weer puf om mijn dag te starten met oefeningen die ik al een tijdje niet meer heb gedaan. En ik leef weer gezonder. Jammer is dat ik veel energie verlies aan het willen begrijpen hoe het werkt. Ik kan er niet goed mee omgaan dat er verbetering is zonder dat ik daar wat voor moet doen… Je hebt veel tijd genomen om je een beeld te vormen van waar ik nu sta. Ik zie dat het je bedoeling is, het zo goed mogelijk te doen. Dat laatste is duidelijk zichtbaar voor mij en ik waardeer je inzet hoog.”
C, vrouw, 55j, Amsterdam.

Wil jij diepgaand aan de slag?
Wil je je belemmerende overtuigingen loslaten met behulp van de methode Voice Dialogue of ThetaHealing? Kijk dan op mijn site.

Auteur: Richard Buijtenhek van RBTC Coaching ©

 

Perfectionist

Perfectionisme is een eigenschap die vaak wordt gezien als positief,...

Assertiviteit

Wat is assertiviteit precies en hoe ga je daarmee om?...

Grenzeloos

Ben jij grenzeloos? Waarom ben je grenzeloos? Wat zijn de...

Psychological Therapy

Life coaching

Herken je een van deze vragen? Gaan de zaken niet...