RBTC Coaching

Hoogsensitieve mensen

Je voelt de spanning in een kamer. Een geïrriteerde collega zuigt de energie uit je lichaam. Of je voelt het verdriet in je eigen lichaam als een vriendin vertelt over de breuk met haar vriend. Een hoogsensitief persoon is extreem gevoelig voor prikkels om haar of hem heen.

Hoewel hoogsensitief zijn ook vele voordelen kent, als goed kunnen aanvoelen hoe je moet reageren in een situatie of een sterke intuïtie hebben, heeft het ook genoeg nadelen. Psychology Today stelde een lijst samen, met de tell tale signs van hooggevoeligheid.

Gevoelig zijn als het jezelf aangaat

 1. Het is moeilijk om negatieve gedachtes en gevoelens los te laten.
 2. De gevoelens worden vaak vertaald naar lichamelijke kwaaltjes, als hoofdpijn of een stressgevoel.
 3. Je hebt vaak ‘slechte’ dagen die invloed hebben op je eetlust of slaappatroon. Je gaat dus of te veel of te weinig eten en je slaapt niet meer vast.
 4. Je voelt vaak spanning of onrust in je lijf.
 5. Het kan zijn dat je boos op jezelf wordt als iets misgaat. Dat kun je ook moeilijk loslaten.
 6. Je bent bang voor afwijzing, zelfs om de kleinste dingen.
 7. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen, en voelt je hier ook vaak slecht door.
 8. Door nare gebeurtenissen in de wereld kun je flink neerslachtig worden. Je vraagt je af waarom de slechte dingen gebeuren en kunt dit moeilijk loslaten.
Scared woman watching a thriller on her computer

Gevoelig zijn voor anderen

 1. Je maakt je vaak druk om wat anderen over je denken.
 2. Je vat vaak iets persoonlijks op, terwijl dat nergens voor nodig is.
 3. ‘Let it go’ zit niet echt in je vocabulaire. Vooral als het om vervelende situaties gaat.
 4. Daardoor voel je je snel gekwetst.
 5. Je verstopt vaak negatieve gevoelens voor anderen, omdat je vindt dat je overdrijft en dat deze gevoelens geen bestaansrecht hebben.
 6. Feedback zie je vaak als kritiek, zelfs als iemand anders het opbouwend doet.
 7. Je vindt dat mensen vaak je gedrag veroordelen, terwijl dat niet per se zo hoeft te zijn.
 8. In groepen voel jij je vaak niet op je gemak.
 9. In een romantische setting word je extreem zelfbewust, en maak je je druk om wat de ander van je vindt of denkt. Dit maakt je onzeker en je bent hierdoor bang voor afwijzing van je partner.

Gevoelig zijn voor de omgeving

 1. Je voelt je niet op je gemak in grote groepen of openbare ruimtes. Als er te veel mensen om je heen praten, en het rumoerig is, moet je altijd even landen voordat je je ontspannen voelt.
 2. Als er felle lichten branden, harde muziek opstaat of een sterke (penetrante) geur aanwezig is, wil je zo snel mogelijk weg.
 3. Je schrikt snel en raakt snel het overzicht kwijt als er dingen gebeuren waar je niet op had gerekend.
 4. Als je negatief nieuws voorbij ziet komen, word je (buiten proportioneel) verdrietig. Daar bovenop komt dat je ook niet van agressieve of enge films houdt.
 5. De social media van anderen maakt je verdrietig, omdat je jezelf vergelijkt, maar ook omdat je je afvraagt what is the world coming to? Anderen kunnen dat makkelijker loslaten.

Authenticiteit

En nu?

Voor sommigen is er heel goed mee te leven en worden de voordelen omarmd terwijl ze met de nadelen goed hebben leren leven. Maar mocht je nog niet zo ver zijn, dan is ondersteuning van een goede gespecialiseerde coach, die zelf ook hooggevoelig is, een mooie ondersteuning in deze transformatie.

Als een hoogsensitief persoon kun je in een individueel coachingstraject bestaande uit twee fases diepgaande gedragsverandering bereiken.

Fase 1: life coaching

We beginnen het traject met het in kaart brengen van je huidige leven, zowel werk als privé. Wat werkt daarin wel en wat niet? Door het invullen en doornemen van vragenlijsten krijgen we een heel gedetailleerd beeld van je huidige gedrag en je gewenste gedragsverandering. Ik begeleid je bij het realiseren van deze gedragsverandering, onder meer door je opdrachten te geven die je privé en in je werk kunt uitvoeren. We bespreken steeds in een volgende sessie hoe je deze hebt uitgevoerd en ervaren.

Wanneer we in een coachingssessie niet veel hoeven op te schrijven, kunnen we ook kiezen voor wandelcoaching. Tijdens een wandeling van 1,5 tot 2 uur in de duinen of aan zee praten we dan over je vraagstuk. Je ziet vaak dat al wandelend inzichten veel makkelijker binnenkomen. 

Happiness highlights her beauty.

Fase 2: Transformatiecoaching

In de volgende fase gaan we een niveau dieper, we bereiken je onbewuste. We onderzoeken welke belemmerende overtuigingen je momenteel het meest in de weg zitten. Vervolgens gaan we aan de slag zodat je ze kan loslaten. We gebruiken daarvoor een veilige en zeer effectieve methode genaamd ‘Voice Dialogue’. Hiermee maken we de weg voor je vrij om te gaan leven vanuit je kern, vanuit de persoon die je echt bent. Dan pas kun je keuzes gaan maken vanuit persoonlijke vrijheid en vanuit zingeving. Na zo’n coachingstraject zal je veel beter kunnen omgaan met je hooggevoeligheid en zal er een wezenlijke transformatie plaatsvinden waardoor je veel minder problemen ervaart en je je doelen makkelijker kunt bereiken.

Belemmerende overtuigingen bestudeerd

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Mogelijkheden en tarieven

 • Vrijblijvende gratis kennismaking/intake
 • Coachingssessie particulier of zzp in Vogelenzang: 1 uur € 121 en 1,5 uur € 173,-
 • Coachingssessie particulier of zzp videobellen: 1 uur € 110 en 1,5 uur € 156,-
 • Coachingssessie zakelijk in Vogelenzang: 1 uur € 173 en 1,5 uur € 250,-
 • Coachingssessie zakelijk videobellen: 1 uur € 162 en 1,5 uur € 233,-

Ben je particulier of zzp’er dan worden mijn coachingssessies, afhankelijk van je pakket bij je ziektekostenverzekeraar, gedeeltelijk vergoed. Bekijk de vergoedingen van ziektekostenverzekeraars.

Vrijblijvend kennismaken

Wil je vrijblijvend kennismaken om te bespreken wat ik voor je kan betekenen? Vul het formulier in, dan neem ik contact met je op.