fbpx
RBTC nieuw 240 x140

Ervaringen met de Levenskeuzetest

Trees Smolders, spiritueel therapeut, Diessen

De test heeft mij een helder beeld gegeven van wat ik werkelijk wil in het leven en is een grote stimulans bij het daadwerkelijk vormgeven aan wat ik wil.

Ed Nales – De Meern

Zowel in mijn werk, als in mijn privé leven, ervaarde ik steeds terugkerende manieren van denken en handelen, die mij niet meer gelukkig maakte. Het maken van de Levenskeuzetest en de verrijkende gesprekken, die ik met Richard heb kunnen voeren, hebben mij inzichten gegeven, die voor mij een grote stimulans zijn, in het werken naar optimale zingeving. Ik besef me dat er nog de nodige stappen genomen zullen moeten worden, maar het effect wat het nu al heeft, geeft me al een gevoel van verrijking.

Allan Schaap, Freelance fotograaf, Lelystad

Ik heb een aantal jaren geleden de Levenskeuzetest gedaan. Het was echt een “eye opener ” voor mij vanaf het moment dat ik binnen liep tot het einde. Ik heb mijzelf en mijn kwaliteiten beter leren kennen en zou iedereen eigenlijk aanraden om deze coaching bij te wonen. Zodoende heb ik in december 2011 een 3 daagse communicatie training in Zandvoort bij mogen wonen. Ik ben eigenlijk niet zo een “prater” maar heb daar echt mijn grenzen weten te verlengen en heb daarnaast ook heel veel lol gehad met de verschillende oefeningen. Ik heb ook 6 bijzonder aangename mensen leren kennen en heel veel met deze groep gedeeld omdat het simpelweg goed voelde. Het heeft mij ontzettend veel geholpen in het dagelijkse leven. Ik zal deze cursus en de leuke groep mensen dan ook nooit vergeten.

Suzan Borra, Amsterdam

Door een reorganisatie bij mijn werkgever kwam ik bij Richard terecht. De Levenskeuzetest was voor mij de enige en juiste keuze om meer inzicht te krijgen in mijn sterke en zwakke kanten, nodig voor een volgende stap in mijn leven. De test heeft mij bijzondere inzichten in mijzelf gegeven en heeft nu al zijn werk gedaan. En dat binnen 2 weken!! Geweldig! Ik gun iedereen dit mee te maken. Er worden met de professionele begeleiding van Richard grote stappen gezet op weg naar je ware ik.

Eigenaar consultancybedrijf

Vanmiddag zat ik met een vriend samen om onze profielen aan te scherpen. Toevallig had ik de levenskeuzetest in mijn tas zitten en las met hem samen mijn ideale werkdag door! Het mooie was dat de zoals ik die beschrijf het afgelopen jaar de manier is geweest waarop ik heb gewerkt en mijn bedrijf heb opgebouwd! Heel treffend dus en erg mooi het weer te lezen en te ervaren dat het eigenlijk al aardig uitgekomen is. Ook wat betreft de andere onderdelen blijft het erg kloppend en is het gewoon echt wie ik ben. Dus nogmaals complimenten! 

Dat wilde ik je ff zeggen!

Interim manager

Hey Richard, ik heb een enorme ontwikkeling doorgemaakt sinds ik de Levenkeuzetest heb gedaan. De afgelopen paar maanden sta ik soms versteld van het feit wat er nu allemaal op mijn pad komt. Een maand of wat geleden heb ik iemand ontmoet die absoluut op mijn golflengte zit. Hij triggerde mij in de richting van interim management / HR / Cricis management en intermediair. Met andere woorden mijn kracht als “mensen mens” veel meer inzetten binnen het vakgebied “mens en werk”. Dit voelt enorm goed!! Dit alles is ook exact in lijn met de levenskeuzetest. Het mooie is dat deze man een eigen zaak heeft en dit wellicht in de toekomst wil overdragen. Betreft een consultancy bedrijf op het gebied van HR/Interim management en coaching. Vanwege de bijzonder sterke klik die we hebben is hij graag bereid mij te helpen om of tot een eerste samenwerking te komen, mij aan een eerste opdracht te helpen en mij in te voeren in de sector. We zien wel hoe eea verder loopt, maar het zal me niets verbazen als onze samenwerking nog veel verder gaat. Deze week heb ik dan ook definitief de knoop doorgehakt en ga nu concrete stappen zetten om dit alles verder invulling te geven. Jij gaf in Juni al aan dat dingen op een gegeven moment “vanzelf” gaan en op je pad komen als je in de juiste richting zit, … en voilà! Terwijl ik dit schrijf ben ik eigenlijk weer verbaasd! Geweldig om te mogen ervaren!! Mooi he? :-)

Roger – manager IT

Via een oud collega van mij ben ik bij Richard terecht gekomen voor het doen van de levenskeuzetest. Zijn carrière switch was mij opgevallen en het maakte mij nieuwsgierig hoe hij tot deze keuze die keuze was gekomen. Diep van binnen wist ik namelijk dat ik ook toe was aan een verandering in mijn carrière omdat ik het simpelweg niet meer met plezier deed en er nauwelijks voldoening uithaalde. Ik worstelde met de vraag: “maar wat dan”? Het proces dat ik samen met Richard heb doorlopen gedurende deze test was echt super! Ik werd terug geworpen naar mezelf en tot nadenken gezet over meest basale zaken in mijn leven, terug naar de kern, terug naar de daadwerkelijke drive in mijn bestaan. De uitkomst was absoluut geen verrassing voor me, maar het is er nu veel meer aan de oppervlakte, veel bewuster, tastbaarder en geeft me nu de kracht en energie om echt deze nieuwe weg in te slaan!

Klaas Snijder, medewerker planning en control, Provincie Flevoland

Op een moeilijk moment in mijn ambtelijke loopbaan werd mij door mijn werkgever de mogelijkheid geboden om door middel van coaching aan mijzelf te werken. Daarbij werd Richard aanbevolen, omdat ik al een aantal andere methoden had beproefd (zoals cognitieve gedragstherapie), maar toch ‘terugviel’. Richard wist met behulp van zijn kennis en deskundigheid en door gebruik te maken van door hem beproefde hulpmiddelen mijn vertrouwen te wekken, mijn problemen te analyseren en terug te brengen naar een aantal ‘belemmerende overtuigingen’. Door middel van Voice Dialogue is het ons gelukt om alle subpersonen te ‘neutraliseren’ en in combinatie met een Levenskeuzetest heb ik veel meer het gevoel van vrijheid kunnen terugvinden in mijn leven. Ook is mij veel duidelijker geworden waar ik zowel privé als zakelijk plezier in beleef. Richard heeft van begin tot eind gezorgd voor een vertrouwd gevoel, aanpassing van de coaching aan het tempo waarin ik veranderde en de juiste ‘duwtjes in de rug’ als er drempels moesten worden genomen. Ik kan deze coach(ing) van harte aanbevelen.

Philippe – Utrecht

Ik had behoefte om mijzelf eens goed onder de loep te nemen en me af te vragen; wat wil ik nog meer doen met mijn leven en als ik dat weet, hoe dan? Na het volgen van de Levenskeuzetest bij Richard zijn er meteen veel zaken in mijn leven in beweging gebracht en gek genoeg ook op zijn plaats gekomen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld al binnen 2 maanden een andere baan. Met deze test als bagage kan ik me nu veel meer richten op wat ik werkelijk wil doen en hoe ik dat kan bereiken. Je staat er van te kijken wat je allemaal nog in je mars hebt! Richard heeft het beste uit mijzelf weten te halen. Levenskeuzentest bij Richard: Gewoon doen!

Alexandra von Coburg-Borzel – Wassenaar

De Levenskeuzetest heeft in een paar weken tijd een groei van mijn persoonlijkheid teweeg gebracht, die anders jaren zou hebben geduurd. Door de intelligente en sensitieve begeleiding van Richard ontmoet je snel je ware kern en wordt er op efficiënte manier een bewustwordingsproces op gang gebracht!

Marloes – Landsmeer

Aangezien ik nogal was vastgelopen in mijn leven, was het Coachingstraject ‘Levenskeuzetest’ mij op het lijf geschreven. Richard heeft mij geholpen belangrijke zaken op een rijtje te zetten en er structuur in aan te brengen. Op deze manier heb ik houvast gekregen voor de speurtocht naar zingeving in mijn leven.

Dolf Cornelius, projectmanager, Amsterdam

De Levenskeuzetest was een heel aparte gewaarwording. De combinatie van ratio en mijn onderbewuste ‘weten’ welke via meditatie naar boven kwam heeft mij zeker nuttige informatie opgeleverd. Ik ben nu bewust van mijn innerlijke drijfveren en de doelen die ik wil nastreven. Nu nog de stappen zetten om deze doelen te kunnen bereiken.

Stef de Beurs, zelfstandig workshopleider, Hoorn

Richard, de wijze waarop je de verbanden hebt gelegd tussen zingeving, identiteit, overtuigingen, kwaliteiten, gedrag, omgeving en actie, is zeer verhelderend. Ook vond ik je manier van begeleiden heel warm en begripvol, waarbij je tevens de structuur goed in stand hield, waardoor ik me aan het proces kon overgeven.

Ervaringen met Mindful Spreken

Mariska van Dijk, kwaliteitscoördinator, Veenendaal

De opbouw van de training is rustig en toch maak je grote stappen vooruit. De groep maakt het veilig jezelf te zijn en ook dit helpt om de stappen te maken. Aan het eind van de training kost het weinig moeite voor de groep te praten. Het heeft me geholpen beter contact te maken en meer vanuit mezelf te praten.

Vincent Geljon, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

De communicatie training was voor mij een leuke en zeer leerzame zoektocht naar de belemmeringen die ik heb bij het communiceren voor groepen maar ook in face-to-face gesprekken. De omgeving die door Richard gecreëerd wordt tijdens de cursus zorgt voor een veilige en vertrouwde plek waar je de ruimte en de hulp krijgt om die zoektocht te voeren. Ik vond het heel prettig rust en ruimte te vinden in mijn hoofd en meer te luisteren en communiceren vanuit mijn gevoel, iets wat wellicht zweverig kan klinken, maar ondanks mijn nuchterheid of misschien juist daardoor, wel degelijk werkt.

Hans Vos, medewerker programma control, Lelystad

De training communicatieve vaardigheden heb ik als positief en constructief ervaren. In een klein gezelschap intensief ‘voor de leeuwen gegooid’ te worden lijkt eng, maar wordt al vlot vanzelfsprekender. Richard weet op een rustige wijze iedereen aan het praten te krijgen, en je ziet de ‘cursisten’ groeien tijdens de training. Deze kleinschalige training kan ik iedereen met een blokkade op dit gebied aanraden.

Daniëlla Geljon-van Gent, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

Gun jezelf deze training! Iedereen kent wel dat opgeluchte en bevrijdende gevoel nadat je eens flink je huis hebt opruimt. Alle kastjes uitgemest, oude troep weggegooid waarvan je eerst dacht het echt nodig te hebben. Maar na een tijdje heeft het geen betekenis meer voor je, en wordt het ballast. Je gaat je irriteren aan de troep, maar opruimen doe je niet, want je weet eigenlijk niet hoe je het op moet ruimen. Je gooit immers nog geen oude schoenen weg voordat je andere hebt gekocht. Dat is niet comfortabel, niet veilig, je weet niet waar je aan toe bent. Met andere woorden je gunt jezelf de ruimte niet. Wat deze training bij Richard mij heeft geleerd is dat je jezelf best ruimte mag gunnen. Het wezenlijk contact maken met mensen die je om 10 uur ’s ochtends op de eerste trainingsdag nog nooit hebt ontmoet, is doodeng. Maar ik kan bijna niet met woorden omschrijven hoeveel deze contacten mij gebracht hebben. Dat ik heb mogen ontvangen. Dat ik het mezelf heb toegestaan te mogen ontvangen. Die eerste dag kwam ik letterlijk en figuurlijk met heel veel ballast binnen. Ik had een koffer en een tas bij me omdat ik in het hotel bleef slapen. Maar ook onzichtbare ballast die ik al een hele tijd met me mee sjouwde. Dat wist ik toen nog niet, maar nog geen dag later werd het mee opeens zo helder en duidelijk. Ik hoef niet altijd maar met die ander in mijn omgeving bezig te zijn. Ik mag ook best gewoon IK zijn, dat IK gewoon goed genoeg is. En ook echt voelen dat je er bent, niet het alleen denken, want dan ben je er eigenlijk gewoon niet. Je hoeft het niet alleen te doen in deze training, dat is het mooie. Richard maar ook je mede cursisten gaan je hier ontzettend bij helpen. Mindful Spreken klinkt vaag, dat vond ik ook. Maar gun het jezelf Richard, een bijzonder mens, te ontmoeten en je door hem te laten inspireren om je IK ook echt je IK te laten zijn.

George Jörning, Zandvoort

De Communicatietraining Mindful Spreken van Richard Buijtenhek was voor mij één grote openbaring. Het heeft mij ontzettend goed gedaan. Van de eerste tot en met de laatste minuut heb ik genoten. Steeds als ik aan deze momenten denk, krijg ik een warm gevoel over me. En wat een fijne sympathieke medecursisten zaten er in de groep. Om nooit te vergeten. De vakmanschap van Richard heeft grote indruk op mij gemaakt.

Juf op lagere school, Rijssen

Ik had me opgegeven voor de training geïnspireerd communiceren omdat ik me belemmerd voelde in het spreken voor de groep en in de groep, omdat ik mezelf niet interessant mocht vinden. Ik kwam erachter dat deze belemmering te maken had met mijn zingeving. Ik ben namelijk christen en mijn levensdoel is: God de hoogste plaats geven in mijn leven. Doordat ik te veel met mijn hoofd communiceerde gaf het geen goed gevoel als ik in de belangstelling stond. Ik begreep nu waar dit gevoel vandaan kwam; als ik in de belangstelling stond had ik het idee dat God niet de eerste plaats had maar ikzelf en dat is ook logisch als je vanuit je hoofd spreekt en je eigen gedachten naar buiten komen. Als ik Gods Geest beter door me heen laat stromen zal ik ook vaker vanuit zijn Geest spreken, doen, ja: LEVEN! Dit wist ik al, maar nu landde het pas! In deze training gaat het om ieders eigen zoektocht. Iedereen is met andere dingen bezig en het gaat er ook niet om wie gelijk heeft, dat was ook erg prettig om mee te maken. Wat ik ook geleerd heb is hoe belangrijk luisteren is, niets zeggen of vragen, maar alleen luisteren. Vaak zitten de antwoorden al diep bij jezelf van binnen. Deze training helpt echt om die antwoorden naar boven te krijgen. Nogmaals Richard: Mijn complimenten en bedankt! Ik zal de sfeer, gezelligheid, het vertrouwen in de groep, de liefde onder elkaar en de locatie aan de zee blijven herinneren.

Ingrid Kok, praktijk voor natuurgeneeswijze, Enkhuizen

Na een trainingsweek Speaking Circles® in Ossendrecht bij Richard is er voor mij veel veranderd. Ik ben sterker in mijn kracht gekomen en voel me gemakkelijker als ik nu over mezelf moet spreken. Het is opvallend hoe iedereen in z’n eigen proces terecht komt. Ikzelf heb ervaren dat ik in die korte tijd van een week, diepe blokkades heb kunnen oplossen en loslaten in een snel tempo. Ik voelde me gesteund en gehoord door de groep. Bij Speaking Circles® voelt het namelijk heel veilig om jezelf te laten zien zoals je werkelijk bent. Ik heb het als heel waardevol ervaren en kan het anderen van harte aanbevelen. Het doet wat met je.

Madeleine Niepoth, coach, Alkmaar

Ik vraag me af waarom je dit juweeltje niet vaker deelt. Het is zo prachtig!

Kirsten Groot

De training was best nuttig voor mij. Het verbaasde mij dat ik in zo’n korte tijd van totaal niets kunnen zeggen toch 10 minuten voor de groep heb staan praten. Het is in de ‘echte’ wereld nog steeds niet echt makkelijk om helemaal bij mijzelf te blijven in een moeilijk gesprek. Maar, ik probeer het geleerde wel toe te passen en het gaat langzaam aan wel iets beter.

Tineke Buijtenhek, coach en trainer, Zandvoort

Na 3 jaar Speaking Circles® bij Richard is mijn leven veranderd! Door de veiligheid tijdens een Speaking Circle®, durf ik naar mijn gevoel én essentie te gaan, waardoor ik minder woorden nodig heb om meer te zeggen. Dit verrijkt mijn leven enorm!

Aagje Spierieus, gastvrouw begrafenisonderneming, Zandvoort

Heb de training Mindful Spreken ervaren als heel leerzaam en ook dat ik niet de enige ben die tegen deze dingen aanloopt. Ben heel blij dat ik het ervaren heb en ben zeker al begonnen het in praktijk te brengen. Heb veel gewerkt sinds de training en was heel bewust aan het werk. Zal blijven oefenen en merk dat het ook werkt en ben zeker zelfverzekerder geworden. Dat voel ik aan alles.
Ben ook blij dat ik jou heb ontmoet, het was puur op intuïtie dat ik reageerde op jouw stukje in de krant. De mensen vragen ook hoe ik zo bij jou terecht gekomen ben. Zoals je bij de eerste kennismaking al zei, ben ik ook blij dat jij op mijn pad gekomen bent met zoveel vertrouwen. Dat maak je niet vaak meer mee.

Suzan Borra, Amsterdam

2e training:
Wat was het weer leuk en heerlijk om je terug te zien in het jeugdhuis achter de kerk. Ik heb daar mooie momenten beleefd en gisteravond was ook weer een geweldige belevenis. Je hebt het weer tot een bijzonder en zacht geheel gebracht en dat is precies wat mij raakt. Richard, ik wens je nog vele mooie SC avonden.

1e training:
Na deze hele speciale 3 dagen wil ik je bedanken voor alle goede zorgen. Je hebt het met veel zorg georganiseerd en nog steeds denk ik na en terug aan de vele mooie momenten die voorbij kwamen. Ik zal dit niet gauw vergeten. Je hebt dus niets teveel gezegd van te voren. Voor mij was dit erg de moeite waard en er komt op welke manier dan ook een vervolg. Ik heb het sterke vermoeden dat het leven nu opnieuw begint voor mij. Ik heb met veel nieuwe zaken kennis gemaakt waaronder de belangrijkste: spiritualiteit. Ook al was dit er al eerder in mijn leven, ik heb het uitgeschakeld maar heb er nu opnieuw kennis mee gemaakt en voel dat het stroomt en ben daar heel dankbaar voor.

Ingrid Gordijn, holistisch therapeut, Zandvoort

Wat een zinvolle en mooie ervaring waren de 3 communicatie-dagen bij Richard! Of je nu wel- weinig- of géén ervaring hebt in het spreken voor groepen is onbelangrijk…… Mensen vanuit verschillende invalshoeken boekten voor deze unieke Speaking Circle® training in Zandvoort. Wat je hierin leert is om via allerlei ademhalings- en aandachtsoefeningen bewust je lichaam te ervaren. Het is immers zo menselijk om alleen vanuit het hoofd te denken, te praten… Van essentieel belang voor het spreken vanuit jezelf is de verbinding tussen ogen – hart – voeten en de grond. Je leert om te gaan staan voor een groep, oogcontact te houden met je “publiek” en door bewust adem te halen laat je je woorden komen en dat gebeurt ook! Het is een fascinerende gebeurtenis om te zien dat tijdens de eerste dag iedereen al staat te praten voor de groep. Als een warm bad komt de positieve feedback naar jou als spreker toe. Voor sommigen is het applaus nog wat onwennig en het waarderend luisteren van de groep is een fijne belevenis. Ook werd er ervaren wat stiltes doen tijdens het spreken en die blijken dus erg belangrijk te zijn. Er werd door Richard op een speelse manier oefeningen aangereikt. Als een rode draad loopt passende muziek door de dagen heen en lachsalvo’s brachten veel ontspanning, saamhorigheid en humor. Ik heb fijne dagen beleefd en ik vroeg me af hoe de wereld eruit zou zien als een groot deel van de mensen authentiek spreekt en waarderend luistert! Ik word er in iedergeval blij, bespraakt en gelukkig van!

Een enthousiaste managementassistente, Zandvoort.

Ik heb met veel plezier en in een ontspannen sfeer de 3-daagse communicatietraining “Speaking Circles®” bij Richard Buijtenhek te Zandvoort gevolgd. Ik ben mij nog bewuster van mijzelf en mijn eigen gevoel geworden. Ik ben meer ontspannen en heb goed leren “aarden”; wat erg goed van pas komt in het minder nerveus zijn, als ik een groep ga toespreken; of iets moet gaan zeggen tijdens een vergadering. Tijdens de training hebben we veel lol gehad en was er veel vertrouwen en aandacht voor elkaar. Ik kom zeker nog eens naar een “Speaking Circles® avond” om het geleerde nog eens te oefenen en de gezelligheid te ervaren.

Roos de Jongh, medewerkster bij een gemeente, Alkmaar

(Roos is assistente in de training)

Wat voor mij het mooiste was, dat is toch om te observeren hoe iedereen van die enorme stappen nam. Ik bekeek het natuurlijk als assistente vooral vanuit de ogen van een ‘mogelijke trainer in de dop’ en dat is waar ik het meeste van genoten heb. Wat ik het beste vind in de training is de veiligheid die er gecreëerd wordt. Naar mijn idee gebeurt dat al door iedere keer weer te beginnen met de ‘be with’ oefening (1 op 1). Ik vind dat heel sterk en doordat er ‘in de ogen gekeken wordt’ is een ieder al begonnen met het contact maken, waardoor er al een stukje drempel is weggenomen aan angst om daarna te gaan vertellen. De beste oefeningen vond ik trouwens echt de (ondersteunende) coaching oefeningen. Heel sterk!

Nelly Tames, voetreflexmasseuse, Hem

Ik heb de communicatietraining als zeer verhelderend ervaren voor mezelf en zie alweer uit naar de vervolgcursus. Ogenschijnlijk zijn er niet echt spectuculaire dingen gebeurd zoals bij sommige andere cursusleden, maar ik sta wel sterker in mijn kracht dan voor de cursus. Jouw begeleiding is warm, hartelijk en met veel respect naar de deelnemers toe. Je stelt de juiste vragen als iemand het even niet meer weet of er doorheen zit. Hartelijk dank voor de manier waarop jij de cursus tot uitdrukking brengt!

Vincent Geljon, directeur Blue Boat Company, Amsterdam

Transformatie Coaching
Tijdens een communicatietraining van Richard kwam bij mij duidelijk de behoefte naar voren om verder te kijken naar mezelf. In een coaching traject van 9 maanden heb ik naar mezelf kunnen kijken en kunnen ontdekken wat ik wil en waar ik sta. De confrontatie aangaan met je ”Sub” personen, middels de Voice Dialogue methode, is confronterend en kan zwaar zijn. Het geeft je echter enorm veel inzichten en uiteindelijk een enorme bevrijding als je de sub-personen weet te overtuigen om geen deel meer van je leven uit te laten maken. De wijze waarop Richard mij in dit hele proces stap voor stap heeft begeleid heb ik als zeer waardevol ervaren, zijn geduld en inzicht zijn onmisbaar bij een proces als Voice Dialogue. Zowel zakelijk als privé ben ik een stuk evenwichtiger geworden en heb ik veel meer rust kunnen creëren en geleerd om te genieten van het leven.

Mindful Spreken
De communicatie training was voor mij een leuke en zeer leerzame zoektocht naar de belemmeringen die ik heb bij het communiceren voor groepen maar ook in face-to-face gesprekken. De omgeving die door Richard gecreëerd wordt tijdens de cursus zorgt voor een veilige en vertrouwde plek waar je de ruimte en de hulp krijgt om die zoektocht te voeren. Ik vond het heel prettig rust en ruimte te vinden in mijn hoofd en meer te luisteren en communiceren vanuit mijn gevoel, iets wat wellicht zweverig kan klinken, maar ondanks mijn nuchterheid of misschien juist daardoor, wel degelijk werkt.

Dick Vos, directeur Qi Company, Heerhugowaard

De communicatietraining van RBTC is een training waarin Speaking Circles de rode draad vormen. Er zijn verschillende aspecten te benoemen:

– Spreken in het openbaar: het leren spreken in het openbaar is natuurlijk een van de hoofddoelen.

– Contact maken vanuit het zelf: ik zelf heb veel gehad aan het leren contact maken in het hier en nu. Dat resulteert in “Uit het hart spreken” en niet uit het “hoofd”. Dus uit je gevoel leren spreken en niet uit het denken. De eerlijkheid en de openheid die dat oplevert binnen de groep is opzienbarend.

– Overtuigingen: de belemmerende overtuigingen die tijdens de training duidelijk worden kunnen worden opgelost

Veel daarvan gebeurt tijdens de training. Soms door hulp van Richard.

– Bewustwording: in deze training is bewustwording een leidraad voor persoonlijke ontwikkeling.

Daarmee is deze training voor alle cursisten een openbaring geweest op verschillende gebieden. Het is fijn om te doen en op deze manier te leren. Als mens ben ik weer een stap gevorderd en dat voelt als zowel een overwinning als een opluchting.

Jacqueline Snijders, inspecteur, Lisse

Toen ik aan de trainingsweek in Ossendrecht begon dacht ik dat het niets voor mij zou zijn. De andere cursus die ik eigenlijk wilde, was vol en zo kwam ik bij Speaking Circles® terecht. Ik wilde zien waar mijn kracht lag en dacht dat een andere cursus geschikter zou zijn….Nou…dat heb ik geweten…. Wat ik nu weet is, dat de kracht ligt in mezelf…door mezelf (en er) te ZIJN. De begeleiding was super, het voelde vertrouwd en vol respect. Als je struikelde werd je zachtjes opgevangen, niets was gek of raar om te zeggen, te vragen of te doen. Door de training ben ik veel over mezelf te weten gekomen, zoals wat mijn blokkades waren. Ik heb deze kunnen doorbreken, vooral door vertrouwen; het vertrouwen dat de groep en Richard me gaf. Ik ben me van alles heel bewust geworden. Bewuster in het luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en eerlijk naar mezelf zijn en dit uit te dragen. Doordat ik heb geleerd in mijn kracht te gaan staan, spreek ik nu uit wat me op het hart ligt, en dit geeft mij een grote innerlijke vrijheid. De vervolgcursus heeft mij, mijn groei laten zien die ik doorgemaakt heb na de 1e Speaking Circle®. Hierdoor ben ik eigenlijk alleen maar sterker geworden. En heb nog meer vertrouwen gekregen in mezelf en ben daadkrachter geworden. Ik merk ook dat ik mezelf duidelijker kan (en durf) uit te drukken doordat ik vanuit mijn gevoel spreek en niet meer zo in mijn denken zit. In deze cursus ben ik ook meer over mezelf te weten gekomen, waardoor ik heel bewust weer verder kan groeien in mijn ontwikkeling. De band met mijn dochters is ook hechter geworden en door mijn ervaringen te communiceren met hun, komen ook hun blokkades aan het licht. Dan zie je maar weer hoe onbewust je bepaalde dingen doorgeeft aan je kinderen. En dat is ook weer een bewustwording. Zo zie je maar wat zo’n cursus teweeg brengt. Mijn dochters zijn in ieder geval zo enthousiast geworden van mij, dat ze volgend jaar ook een trainingsweek Speaking Circles mee gaan doen!

Yvonne, verpleegster EHBO-post strand, Zandvoort

De eerste keer Speaking Circles® was op een jubileumavond van een spirituele vereniging en was min of meer een cadeau aan zijn leden. Ik wist wel een beetje waar het over ging, maar was toch best wel onzeker en zenuwachtig. Toen ik op de bewuste avond tijdens een oefening opeens voor iemand moest gaan staan en lang oogcontact moest maken, werd ik wel wat verlegen en nerveus. De minuut duurde lang, maar de ander moest het ook doen en dat gaf een soort solidariteitgevoel. De avond werd langzamerhand opgebouwd en het laatste onderdeel vond ik lang niet zo moeilijk meer, omdat er een goede regelmatige opbouw in zat. Steeds langer praten en het werd steeds makkelijker, omdat je het al een paar keer had gedaan. Het was toch wel goed dat ik niet wist dat de laatste oefening 4 minuten praten was voor de grote groep (8 personen), want als ik dat wél van te voren had geweten, was ik er misschien uit faalangst niet heen gegaan!

Allan Schaap, freelance fotograaf, Lelystad

Ik heb een aantal jaren geleden de Levenskeuzetest gedaan. Het was echt een “eye opener ” voor mij vanaf het moment dat ik binnen liep tot het einde. Ik heb mijzelf en mijn kwaliteiten beter leren kennen en zou iedereen eigenlijk aanraden om deze coaching bij te wonen. Zodoende heb ik in december 2011 een 3 daagse communicatie training in Zandvoort bij mogen wonen. Ik ben eigenlijk niet zo een “prater” maar heb daar echt mijn grenzen weten te verlengen en heb daarnaast ook heel veel lol gehad met de verschillende oefeningen. Ik heb ook 6 bijzonder aangename mensen leren kennen en heel veel met deze groep gedeeld omdat het simpelweg goed voelde. Het heeft mij ontzettend veel geholpen in het dagelijkse leven. Ik zal deze cursus en de leuke groep mensen dan ook nooit vergeten.

Eefke, docent Engels, Den Haag

Ja was erg fijn om bij te wonen. Mooie dingen geleerd: goed luisteren, zachte blik geven, ademen en aarden voordat je spreekt. Nogmaals bedankt voor de uitnodiging.

Deelneemster verdiepingsworkshop

Ha Richard, heel hartelijk dank voor de mooie dag gisteren! Het was een mooie ervaring voor allemaal zo te Zien, fijn dat je er zelf ook van genoten hebt. Een aanrader, ook voor m’n zus Liesbeth.

Ronald Mulder, Hoofddorp

Ik vond het een fijne en geslaagde dag waarin ik veel heb geleerd en meer over mijzelf te weten ben gekomen. Het was een bijzonder inspirerende groep. Nogmaals dank voor deze dag!

Johanna de Lange, wijkverpleegkundige, Rijswijk

Training Mindful Spreken bij Richard. De groep bestond uit 11 mensen, ik vond dat een fijn aantal, niet te groot en ook niet te klein. We waren van een verschillend pluimage en van diverse leeftijden. Daar was niet veel van te merken, want we worstelden met hetzelfde probleem: contact maken met jezelf en van daaruit contact maken met de ander. Richard heeft respectvol de groep begeleid. Tijdens de training Mindfull Spreken bij Richard heb ik ervaren hoe veilig het kan zijn om thuis te komen bij jezelf en van daaruit in contact te staan met de ander. Echte ontmoetingen vinden dan plaats. Spreken vanuit je gevoel geeft meer inhoud aan de “speech “ dan spreken vanuit je hoofd, je kennis. Deze training bij Richard vind ik echt een aanrader.

Deelnemer training Mindful Spreken

Ik heb de training ervaren als een zeer waardevolle investering in mijn leven. Tijdens de drie dagen worden er zoveel dingen duidelijk over jezelf, wat heel veel verlichting biedt. En dan praat ik niet alleen over een effectiever manier van communiceren. Ook met betrekking tot mijn persoonlijke ontwikkeling is deze cursus enorm zinvol geweest. Ik zou dan ook iedereen willen aanraden om deze cursus te volgen. Dit is absoluut een verrijking.

Sander Duijts, projectmanager, Deventer

De training is verre van 13 in een dozijn. Ik heb inzicht gekregen in mijn belemmerende overtuigingen. Ik ben me bewust geworden dat ik vaak oordeel over anderen en nog vaker over mijzelf. De wijze waarop je door simpele oefeningen contact maakt met andere cursisten is in het begin eng maar wordt naar mate de training duurt steeds vertrouwder en fijner. Door de bijzondere manier van contact heb ik mijn hart kunnen openen en mijzelf laten zien zoals ik echt ben zonder dat ik afwijzing ervaar van anderen of dat ik mijzelf heb afgewezen. De training is een fijne afwisseling tussen theorie en gewoon “aan de gang gaan”. Ik ben me nu bewust dat ik kan communiceren vanuit “het hier en nu” zoals het is.

Gerard Vervoort, meubelrestaurateur, Gemert

Ik heb de training als erg positief ervaren, ongedwongen sfeer, tijd voor uitleg en feedback. Ik sta daardoor bewuster in het leven, over wie ik ben in contact met mezelf en anderen. Aandacht voor mijn eigen gevoel. Ik ben me bewust geworden en dat ik keuze heb, hoe ik omga met negatieve gevoelens en gedachten. Meer in het hier en nu. Rust en ruimte en tevreden voor en met mezelf.

Andries Liemburg, projectleider, Provincie Flevoland, Lelystad

De cursus mindful-spreken van Richard Buijtenhek biedt een veilige omgeving om vanuit jezelf en in goed contact met de anderen voor een groep te spreken. Gedurende drie dagen krijg je opbouwende reacties van je medecursisten en Richard. De nadruk op rust en vertrouwdheid voorkomt dat je jezelf verliest in alleen woorden. Het is mij heel goed bevallen.

Regressietherapeut, Hoofddorp

Veel van de oefeningen had ik al eerder gedaan, bij mijn opleidingen. Ik heb geleerd nóg beter op mezelf te vertrouwen. Ik heb kunnen oefenen om voor een groep te spreken en merkte dat het goed ging.

Uitvaartverzorgster regio Kennemerland

Ik ben de training Mindful Spreken gaan doen omdat ik door mijn werk als uitvaartverzorgster soms in de uitvaartdienst een (letterlijk) sprekende rol heb. Tijdens een uitvaart zijn de gedachten aan de dierbaren die mij zijn ontvallen, er natuurlijk ook. Dit kan soms leiden tot emoties die op dat moment ongewenst zijn voor de nabestaanden, belangstellenden en voor mij. Soms raken de emoties van anderen mij tijdens mijn werk, wordt er een gevoelige snaar geraakt. Het is in de uitvaartbranche over het algemeen ongebruikelijk dat de uitvaartverzorger emotionaliteit laat zien tijdens de uitvaartdienst. De driedaagse training heeft mijn belemmerende overtuigingen geraakt en zichtbaarder voor mij gemaakt. Ik ben hierdoor beter in mijn eigen kracht komen te staan. Ik ga oefenen met alles wat ik in deze drie dagen heb geleerd, want een pasklare oplossing is er voor mij natuurlijk niet. “Weten” is de eerste stap naar een nog betere manier van spreken tijdens uitvaartdiensten. Ik ben de fijne mensen in de groep en Richard dankbaar voor alles wat er tijdens de training mocht zijn.

Frank, Controller, Provincie Flevoland, Lelystad

Ik heb onlangs de training Mindful Spreken gevolgd bij Richard Buijtenhek en ben hier zeer te spreken over. Ik had al eerder een communicatiecursus gevolgd en was aangenaam verrast door de combinatie van theorie en praktijk, die totaal anders is dan de reguliere communicatietrainingen. Deze cursus had een meer spirituele benadering en met name het niets moeten en ervaren sprak mij zeer aan. De veilige en aangename sfeer die Richard creëert was erg prettig om te ervaren, waardoor je volledig jezelf kunt zijn en op aangename wijze aan je belemmerende overtuigingen kunt werken. Ik heb mezelf een stuk beter leren kennen door deze cursus en het heeft mij getriggerd om op dit gebied meer te gaan ondernemen om mijzelf in de toekomst nog verder te kunnen ontwikkelen. Ik kan iedereen dan ook aanraden om deze mooie ervaring zelf mee te maken en om de cursus als startpunt te beschouwen voor een verdere persoonlijke ontwikkeling.

Ine Blokdijk, Haarlem

The most precious gift we can offer others is our presence. When mindfulness embraces those we love, they will bloom like flowers. Thich Nhat Hanh

Bovenstaande tekst is voor mij de kern geweest van de cursus Mindful Spreken die ik bij Richard Buijtenhek gevolgd heb. Deelnemers starten de cursus met de drukte en stress van het dagelijks leven nog volop voelbaar aanwezig. Richard neemt je meteen vanaf het begin mee naar een mooie bron: het Hier en Nu. Met op het oog eenvoudige oefeningen en technieken pel je langzaam jouw belemmerende overtuigingen af die je kunnen hinderen bij jouw communicatie. Door het 3 dagen durende proces van delen en aandacht schenken in het hier en nu ontstaat er wat Thich Nhat Hanh zo mooi beschrijft: iedereen lijkt te ontluiken en tot bloei te komen en dat was voor mij bijzonder waardevol om te ervaren en te zien ontstaan bij mijn medecursisten. Iets om nooit meer te vergeten.

Deelneemster dagworkshop Mindful Spreken

Ik vond het sowieso weer erg veilig en ik heb veel kunnen uitproberen. Het resultaat mocht er dan ook zijn, vind ik! Het werkt nog door in denken en voelen. Wat is het nu precies dat blokkeert; heeft het te maken met het onderwerp, met het publiek en welke items daarin dan? Ik ben druk in onderzoek. Ga alles opschrijven en de zoektocht gaat verder… Deze manier zet vooral aan tot reflectie.

Frans Bouwmeester, stucadoor, Boskoop

Ik heb de cursus als zeer prettig ervaren, het was erg leuk om een aantal dagdelen met een groep mensen bij elkaar te zijn en de verbinding met elkaar aan te gaan. Wat heb ik geleerd op de cursus? Kortgezegd leer je voor een groep te spreken door contact met je hart en contact te maken met de mensen in de zaal. Vanuit deze innerlijke rust leer je met bezieling te spreken over de dingen die van binnenuit verteld moeten worden. Ook leer je dat stilte hierbij even belangrijk kan zijn als spreken. Kortom een stap in de goede richting voor mijn zelfvertrouwen in de communicatie met ander mensen en ik denk een aanrader voor heel veel mensen.

Marcia van Vliet, rebalancer, Bloemendaal

Lieve Richard, Je training Mindful Spreken heeft me zoveel dichter bij mezelf gebracht, ik neem de warme gevoelens van samen zijn in wat we in de groep met elkaar hebben geopend in m’n hart met me mee. Het leuke was dat direct na de training onderweg naar huis mensen me spontaan gingen groeten met een glimlach, en ik kon het beantwoorden met een glimlach: – Ik zie je – ik zie mij – oftewel Ik zie mezelf in de ander en de ander ziet zichzelf in mij. Dank je Richard!

Betty van Voorst, Zandvoort

Een drie daagse training, mijn gevoel van te voren was spannend, beetje nerveus maar ook er naar uit kijken, de hoop hebben dat het iets moois voor mij zou brengen en dat heeft het zeker gedaan. Wij waren met 7 mensen, mensen die je niet kent, maar die na drie dagen allemaal op hun manier een stukje van je leven zijn geworden. Mensen die stuk voor stuk zichzelf puur hebben laten zien en dat geeft vertrouwen niet alleen in jezelf maar ook in de ander. Ik heb geleerd om zonder na te denken iets te vertellen uit je gevoel, wat vaak de mooiste verhalen en boodschappen opleverden. Ik heb gehuild, gelachen, intieme zaken gedeeld, het heeft me allemaal een rijker mens gemaakt. Er zijn belemmerde overtuigingen die wij allemaal in ons hebben, en ons vaak de mooie dingen van het leven niet laten zien, omdat ze ons bang en voorzichtig maken, deze hebben we aangepakt, mee gewerkt en hopelijk voorgoed weggewerkt, in ieder geval ben ik er nu van bewust welke het zijn. Het zou mooi zijn als de mensheid op deze manier met zichzelf aan de gang gaat. Het zou een wereld opleveren van meer begrip, openheid, eerlijkheid, maar vooral met gevoel naar elkaar. Ik ben blij dat het op mijn pad is gekomen en de moed heb gehad om er aan mee te doen.

Een deelneemster die net de training had gedaan

Ik heb een nieuwe baan!!!!!!!!!!! Het was een pittig gesprek met wel 5 personen tegenover me, maar wat geeft dat als je zojuist een training van Richard gevolgd hebt :-)

Aagje Spierieus, gastvrouw begrafenisonderneming, Zandvoort

Transformatie Coaching:
De coaching heb ik als heel leerzaam, vertrouwd en heel prettig ervaren. Veel geleerd en daar bedank ik je voor.

Mindful spreken:
Heb de training Mindful Spreken ervaren als heel leerzaam en ook dat ik niet de enige ben die tegen deze dingen aanloopt. Ben heel blij dat ik het ervaren heb en ben zeker al begonnen het in praktijk te brengen. Heb veel gewerkt sinds de training en was heel bewust aan het werk. Zal blijven oefenen en merk dat het ook werkt en ben zeker zelfverzekerder geworden. Dat voel ik aan alles.
Ben ook blij dat ik jou heb ontmoet, het was puur op intuïtie dat ik reageerde op jouw stukje in de krant. De mensen vragen ook hoe ik zo bij jou terecht gekomen ben. Zoals je bij de eerste kennismaking al zei, ben ik ook blij dat jij op mijn pad gekomen bent met zoveel vertrouwen. Dat maak je niet vaak meer mee.