Gaat je ‘Controleur’ mee op vakantie of laat je ‘m liever thuis?

Je gaat je vakantie plannen, maar je durft niet te ver en te lang van huis te gaan. Baal je daarvan?

Waarschijnlijk heb je last van een of meerdere belemmerende overtuigingen van de ‘Controleur’. Die laat vaak voor en tijdens vakanties van zich horen.

Oorspronkelijk ondersteunt de ‘Controleur’ je doordat hij er voor zorgt dat jouw leven zo goed mogelijk verloopt, waardoor problemen worden voorkomen. Door deze overtuiging gaan er dus minder dingen fout in je leven. Dit is belangrijk voor je als je in een afhankelijke situatie zit, dus als je jong en kwetsbaar bent en afhankelijk van je opvoeders.    

Maar zodra je volwassen bent heb je deze ‘Controleur’ niet meer nodig. Je bent prima in staat om de zaken om je heen zelf goed te regelen. Maar helaas, de ‘Controleur’ laat zich niet zo makkelijk wegsturen en reist gezellig met je mee de rest van je leven…

Als je volwassen bent geworden, belemmert ‘Controleur’ jou als hij zaken in jouw leven meer controleert dan nodig. Zo wil je bijvoorbeeld de omgeving van je vakantiebestemming controleren maar dat is, omdat het een vreemde locatie betreft, heel moeilijk. Je krijgt geen grip op de omgeving omdat er allerlei zaken gebeuren waar je geen invloed op hebt en dat voelt bedreigend.  Als je ver weg gaat en je moet een lange reis maken, krijg je het gevoel dat je de grip op je omgeving al helemaal verliest. En als je steeds op een andere plek slaapt omdat je een rondreis maakt, valt je omgeving helemaal niet meer te controleren. Daar word je waarschijnlijk heel zenuwachtig, angstig en moe van, al zal je dat misschien niet helemaal bewust zo ervaren. De gevolgen kunnen zelfs zijn dat je een verstopping krijgt, of erger: dat je ziek wordt….   

Maar ook in het gewone leven laat de ‘Controleur’ van zich horen. Zo controleer je mensen om je heen veel meer dan nodig. Zoals je kinderen, je partner, je collega’s, en, als je manager bent je medewerkers. Het gevolg is dat je andere mensen minder vertrouwt en daarom minder flexibel en warm naar hun kunt zijn en het jou natuurlijk veel energie kost. Energie die je ook voor nuttige zaken zou kunnen gebruiken. En voor de ander is het natuurlijk ook erg vervelend dat ze worden gecontroleerd en gewantrouwd. 

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen van ‘Controleur’ zijn: ‘Ik moet alles onder controle hebben’, ‘Alles moet gebeuren zoals ik wil’, ‘Ik wil alles zelf in de hand houden’ en ‘Het is belangrijk om volledige controle te hebben’. Herken je (een van) deze belemmerende overtuigingen bij jezelf?

Wil je je ‘Controleur’ voortaan thuislaten? Dan is het aan te bevelen om deze los te laten. Hoe je dat zou kunnen doen lees je hier.

Geschreven door Richard Buijtenhek, eigenaar van RBTC Coaching©

Hoogsensitief persoon (HSP)

 

Hooggevoeligheid: er valt perfect mee te leven, als je je eigen 'gebruiksaanwijzing' maar kent en daarnaar leeft.

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (hoogsensitieve personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij.

Lees meer

Transformatiecoaching

Transformatiecoaching: In de vorige blog - Vormen van coaching heb ik de verschillende vormen van coaching uitgelegd. Nu ga ik dieper in op één van de vormen: transformatiecoaching; mijn meest favoriete vorm van coaching.
Waar we bij gewone coaching (lifecoaching) ons vooral richten op de niveaus gedrag, vaardigheden en het verkrijgen van inzichten op overtuigingen niveau (zie schema hiernaast), richten we ons bij transformatiecoaching vooral op het niveau overtuigingen; het veranderen/aanpassen van de overtuigingen.

Lees meer

De historie van coaching

Historie van coaching: De term komt uit het Frans (coche). Coach is het Franse en later (rond 1500) Engelse woord voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. Het besturen van een koets werd coaching genoemd. De bron van het werkwoord 'to coach' is echter het vervoeren van een gewaardeerd, of waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn.

Lees meer

Vormen van coaching

Vormen van coaching: Er zijn vele soorten coaching en je zou bijna kunnen zeggen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het woord coaching wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt.

De volgende vormen van coaching kunnen we onderscheiden:

Lees meer

Wat is coaching?

Wat is coaching? Ik begin even met een definitie volgens de literatuur. Een van de definities vinden we in het boek ‘leren coachen’ (Marinka van Beek en Ineke Tijmes):

  1. Het methodisch ontwikkelen van iemands potentiële kwaliteiten, zodat hij zo goed mogelijk presteert.
  2. De focus is gericht op de persoon en op het realiseren van (organisatie)doelen.
  3. Het leren en handelen worden bevorderd.
  4. Het gaat om concrete resultaten in houding, kennis en vaardigheden, om competenties.
  5. Er is een dialoog over plezier en problemen binnen het beroep.
  6. Er wordt gewerkt aan en vanuit bewustzijn en verantwoordelijkheid van de gecoachte voor de eigen (werk)situatie.
  7. De methode wordt bewust en gedurende een bepaalde tijd doelgericht toegepast.

Hier valt van alles over te zeggen, maar daar kom ik in latere blogs op terug. Als we kijken wat Wikipedia er over te zeggen heeft dan lezen we:

Lees meer

Coach en trainer in de Randstad

Zandvoort, Bloemendaal, Overveen, Heemstede, Haarlem, Santpoort, Velsen, Velserbroek, IJmuiden, Aerdenhout, Bentveld, Bennebroek, Amsterdam, Amsterdam-Zuidoost, Amstelveen, Diemen, Weesp, Ouderkerk aan de Amstel, Badhoevedorp, Halfweg, Zwanenburg, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Aalsmeer, Kudelstaart, Uithoorn, Mijdrecht, Noordwijk, Noordwijkerhout, Lisse, Hillegom, Leiden, Den Haag