fbpx
RBTC nieuw 240 x140

Life coaching

Illustratie 10 Rs rode knop

Herken je een van deze vragen?

 • Gaan de zaken niet helemaal zoals je zou willen?
 • Heb je het gevoel dat je tegen de stroom in roeit?
 • Gaat het op je werk of in je relatie steeds stroever?
 • Heb je het gevoel dat je jezelf belemmert?
 • Wil je nu eindelijk die welverdiende promotie?
 • Wil je je persoonlijk of spiritueel ontwikkelen?

Wellicht kan life coaching je helpen om jou wat meer helderheid te geven in deze vragen en je wellicht een stapje verder helpen. Maar voordat ik je vertel wat life coaching is, even een korte uitleg over coaching.  

Lees meer

Prikangst

“Ik heb prikangst.” zegt Peter, net nadat hij goed en wel zit. “Niet dat ik verwacht dat we daar wat mee kunnen, maar ik meld het toch maar even, want je weet het maar nooit bij jou.”. Hij kijkt me lachend aan. En dan weer serieus “En het zit me behoorlijk in de weg.” vervolgt hij. “Telkens als ik in een ziekenhuis kom word ik licht in mijn hoofd. En ik ben zelfs een paar keer flauw gevallen!”.

Lees meer

Voice Dialogue

Als mensen vastlopen in hun leven, dan is dat meestal een gevolg van hun belemmerende overtuigingen. Ook zijn belemmerende overtuigingen de grootste oorzaak van je niet productieve gedrag. We hebben ze allemaal en we hebben er behoorlijk veel last van, ook al zijn de meeste mensen zich dat minder bewust. Veel mensen denken dat je bent wie je bent en dat dat niet kan veranderen.....

Maar dat is gelukkig een misvatting!

Er zijn verschillende methoden om belemmerende overtuigingen los te laten. Een krachtige methode die ik zelf al jaren toepas, is Voice Dialogue.

Lees meer

Loslaten belemmerende overtuigingen

Leven vrij van angsten, hoe fijn zou dat zijn…

We hebben ze allemaal en hebben er behoorlijk veel last van, al zijn sommige mensen zich dat minder bewust. En ze zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van je gedrag! Heb je al een idee waar ik op doel?

Belemmerende overtuigingen…. Veel mensen denken dat je nu eenmaal bent geboren zoals je nu bent en dat het zo zal blijven. Maar dat is een misvatting! Met een goede professional kun je je belemmerende overtuigingen loslaten. Wat er dan gebeurt, is dat je bij de kern komt van wie je bent. Je kunt vrijuit gaan leven, zonder angsten die irreëel zijn en je dus onnodig belemmeren.

Wil je nog even weten wat belemmerende overtuigingen precies zijn? In mijn vorige blog kun je daarover lezen.

Op welke manier kun je je belemmerende overtuigingen loslaten?

Lees meer

Transformatiecoaching

Wat is dat? Wat is het verschil met ‘gewone’ coaching? En waarom is transformatiecoaching zo krachtig?

Om dat helder te krijgen geef ik je eerst een beknopte beschrijving van coaching:
Coaching is de vorm van begeleiding die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen, uitgaande van psychisch gezonde mensen en een geloof in de veranderingsmogelijkheden vanwege de blijvende wisselwerking tussen inzicht en gedrag.

Er zijn diverse vormen vormen van coaching. In een eerdere blog heb ik deze beschreven.

Transformatiecoaching
Met transformatiecoaching kun je een grotere kwaliteit van leven en werken bereiken door de verandering van binnenuit te realiseren. Je gaat kijken naar de diepere lagen van jezelf. Je vergroot het bewustzijn over je eigen handelen en bevrijdt het aanwezige potentieel van jezelf. Daarmee gaat transformatiecoaching dieper dan andere vormen van coaching.

Lees meer

Belemmerende overtuigingen

Wat zijn dat? Hoe kom je eraan? En waarom kunnen ze zo vervelend voor je zijn?

Wat zijn belemmerende overtuigingen?
Een belemmerende overtuiging is een irreële, irrelevante maar hele sterke boodschap die je automatisch aan jezelf geeft zodra je iets meemaakt dat een gevaar voor jou lijkt te zijn.

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn: ‘Ik moet alles onder controle houden’ en ‘Ik doe het toch niet goed’.

Lees meer

Wat gebeurt er als een baby in een te hete auto achterblijft?

Je hoort het toch nogal eens, dat kinderen in een te hete auto achterblijven. Ik werd dan ook wel heel blij toen ik onlangs het nieuwsbericht las dat Italië een alarmsysteem wil verplichten om te voorkomen dat automobilisten hun kind vergeten in de auto. Dat kan ouders enorm helpen, want je moet er niet aan denken dat het je overkomt. Niet alleen zelf zit je er enorm mee, je kind kan er levenslang de gevolgen van ondervinden. Ik moest dan ook direct denken aan een gedeelte in mijn boek ‘Belemmerende overtuigingen’.

Lees meer

Gaat je ‘Controleur’ mee op vakantie of laat je ‘m liever thuis?

Je gaat je vakantie plannen, maar je durft niet te ver en te lang van huis te gaan. Baal je daarvan?

Waarschijnlijk heb je last van een of meerdere belemmerende overtuigingen van de ‘Controleur’. Die laat vaak voor en tijdens vakanties van zich horen.

Oorspronkelijk ondersteunt de ‘Controleur’ je doordat hij er voor zorgt dat jouw leven zo goed mogelijk verloopt, waardoor problemen worden voorkomen. Door deze overtuiging gaan er dus minder dingen fout in je leven. Dit is belangrijk voor je als je in een afhankelijke situatie zit, dus als je jong en kwetsbaar bent en afhankelijk van je opvoeders.

Lees meer

Hoogsensitief persoon (HSP)

 

Hooggevoeligheid: er valt perfect mee te leven, als je je eigen 'gebruiksaanwijzing' maar kent en daarnaar leeft.

Maar liefst 15 tot 20 procent van de bevolking blijkt hooggevoelig te zijn. Het merendeel van de HSP’s (hoogsensitieve personen) weet dit echter niet van zichzelf. Ze voelen zich anders, vaak al sinds hun kindertijd, maar hebben geen idee hoe ze van anderen verschillen. Bijgevolg gaan ze ervan uit dat de mensen in hun omgeving op dezelfde manier denken en voelen zoals zij.

Lees meer

Transformatiecoaching

Transformatiecoaching: In de vorige blog - Vormen van coaching heb ik de verschillende vormen van coaching uitgelegd. Nu ga ik dieper in op één van de vormen: transformatiecoaching; mijn meest favoriete vorm van coaching.
Waar we bij gewone coaching (lifecoaching) ons vooral richten op de niveaus gedrag, vaardigheden en het verkrijgen van inzichten op overtuigingen niveau (zie schema hiernaast), richten we ons bij transformatiecoaching vooral op het niveau overtuigingen; het veranderen/aanpassen van de overtuigingen.

Lees meer

De historie van coaching

Historie van coaching: De term komt uit het Frans (coche). Coach is het Franse en later (rond 1500) Engelse woord voor een wagen om mensen te transporteren van de ene naar de andere plaats. Het besturen van een koets werd coaching genoemd. De bron van het werkwoord 'to coach' is echter het vervoeren van een gewaardeerd, of waardevol persoon van waar hij was naar waar hij wil zijn.

Lees meer

Vormen van coaching

Vormen van coaching: Er zijn vele soorten coaching en je zou bijna kunnen zeggen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het woord coaching wordt dan ook te pas en te onpas gebruikt.

De volgende vormen van coaching kunnen we onderscheiden:

Lees meer

Wat is coaching?

Wat is coaching? Ik begin even met een definitie volgens de literatuur. Een van de definities vinden we in het boek ‘leren coachen’ (Marinka van Beek en Ineke Tijmes):

 1. Het methodisch ontwikkelen van iemands potentiële kwaliteiten, zodat hij zo goed mogelijk presteert.
 2. De focus is gericht op de persoon en op het realiseren van (organisatie)doelen.
 3. Het leren en handelen worden bevorderd.
 4. Het gaat om concrete resultaten in houding, kennis en vaardigheden, om competenties.
 5. Er is een dialoog over plezier en problemen binnen het beroep.
 6. Er wordt gewerkt aan en vanuit bewustzijn en verantwoordelijkheid van de gecoachte voor de eigen (werk)situatie.
 7. De methode wordt bewust en gedurende een bepaalde tijd doelgericht toegepast.

Hier valt van alles over te zeggen, maar daar kom ik in latere blogs op terug. Als we kijken wat Wikipedia er over te zeggen heeft dan lezen we:

Lees meer